Blog - Benchtraining - Autobench.be
De autobench specialist - Alle info over autobenches

Benchtraining

  • Geplaatst op
  • Door Mark

Elke hond, jong of oud, kan benchtraining krijgen. Benchtraining is een zeer belangrijk onderdeel bij het opvoeden van uw puppy, omdat honden hierdoor routinematig door het leven gaan. Er is een duidelijk verschil te zien in het gedrag en de blijdschap van een hond die een duidelijke routine en structuur in zijn leven heeft, dan een hond die dit niet heeft. Een bench biedt routine, structuur, rust en veiligheid aan een hond. De puppy leert hoe hij rustig en kalm kan worden door in de bench te gaan. Een goede benchtraining krijgt alle honden rustig. Na benchtraining ziet de hond de bench als een veilige plek.

Het is uiteraard niet de bedoeling dat de hond de hele dag in de bench opgesloten zit, maar af en toe rust is voor zowel u als uw puppy of hond gezond. Een voordeel van een bench is dat de puppy even niet in de gaten gehouden hoeft te worden. Sommige pups vinden het zelf ook moeilijk om rust te nemen, dan kan een bench uitkomst bieden. Tenslotte is het handig om de puppy jong aan de bench te laten wennen zodat u en de puppy hier later profijt van hebben.

Instructievideo over benchtraining

De onderstaande video is van hondentrainster Victoria Stilwell. Zij geeft ook een aantal tips over benchtraining (in het Engels).

Benchtraining: Wennen aan de bench

De bedoeling is om van de bench een veilige haven te maken. Zet dus de puppy nooit als straf in de bench. Ook is het handig om iedereen, inclusief (kleine) kinderen, te instrueren om de puppy met rust te laten als hij in zijn bench ligt. Eerst moet de pup rustig wennen aan de bench. Dit kan gedaan worden door de bench leuk te maken door bijvoorbeeld het deurtje open te houden als de hond in de bench zit en er zelf naast te gaan zitten. Een goed begin is om de puppy in de bench te voeren. Als uw pup toevallig uit zichzelf de bench ingaat, is het slim om hem direct te belonen met iets lekkers of een speeltje.

Wanneer uw puppy het eng vindt om de bench in te gaan, zou u als tussenstap eerst het kleedje uit de bench kunnen halen en dat kleedje leuk maken door hem daar steeds op te belonen. Haal het kleedje steeds na een korte tijd weg. Zodra de puppy enthousiast wordt bij het zien van het kleed, kunt u het kleed in de bench leggen. Het zou uw pup net over de streep kunnen trekken om toch de bench in te gaan.

Benchtraining: In de bench leren blijven

Wanneer de puppy aan de bench gewend is, geeft u hem een lekkere kluif en kunt u de bench rustig afsluiten. U blijft gewoon in de buurt en laat de pup lekker kluiven. Nu doet u echter de bench weer open voordat de pup uitgekloven is. Zo leert hij dat hij zich geen zorgen hoeft te maken. Hij mag er ook weer uit.

Als de puppy gaat piepen, probeer hem dan te negeren. Ga desnoods eventjes weg. De pup zal van verbazing eventjes stil zijn. Op dat moment komt u terug en laat u hem weer uit de bench. U heeft het initiatief weer naar u toegetrokken en hij leert dat u terugkomt als hij stil is, want hij mag met zijn ongewenste gedrag nooit succes hebben. Zelfbelonend gedrag wordt snel aangeleerd en is moeilijk af te leren.

Voor de volgende stap in de benchtraining doet u het deurtje pas na het eten weer open. Wacht steeds iets langer na het eten voordat u de deur weer opent. Combineer dit met het verlaten van de kamer. Vanaf nu kunt u de bench steeds even dicht doen als de hond gaat slapen, of als u wilt dat hij even op zijn plaats blijft.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »