Reizen met uw hond naar Italië - Autobench.be
De autobench specialist - Alle info over autobenches

Reizen met uw hond naar Italië

  • Geplaatst op
  • Door Mark

Reizen met uw hond naar Italië

Grote ijzeren torenGaat u op vakantie naar Italië of komt u door Italië onderweg naar uw bestemming? Dan is het belangrijk om de wetten en regelgeving te kennen van Italië met betrekking tot het reizen met honden.

Lees voordat u op reis gaat met uw hond, onderweg bent in België of naar een bestemming in een land binnen de EU dit artikel met algemene informatie.

Wetten en regelgeving in Italië

In Italië gelden de standaard Europese voorschriften:

Europees paspoort, een Europees paspoort voor gezelschapsdieren dient door een erkende dierenarts zijn ingevuld en dient in uw bezit te zijn als u naar of in het buitenland (EU) reist met uw hond.

Elektronische chip, sinds juli 2004 is het verplicht uw hond te kunnen identificeren aan de hand van een chip of tattoo, sinds juli 2011 is het verplicht uw hond te kunnen identificeren als u in of naar het buitenland (EU) reist.

rabiës vaccinatie, uw hond dient aantoonbaar een geldige één of meerjarige rabiës vaccinatie(s) hebben gehad.

Aantal honden, het is niet toegestaan om zonder geldige papieren 5 of meer honden te vervoeren in of naar het buitenland (EU). Voor de wet- en regelgeving valt dit onder de categorie "commercieel verkeer". Instanties gaan ervan uit dat de honden zijn bedoeld voor de verkoop. Hiervoor gelden andere regels.

Reist u met 5 of meer honden door of naar een EU-land om deel te nemen aan bijvoorbeeld een wedstrijd of show dient aantoonbaar te maken dat u valt onder de regeling voor niet-commercieel verkeer van gezelschapsdieren.

Hiervoor moet u als eigenaar een exportaanvraag indienen bij de NVWA: neem hiervoor bijtijds contact op via 0800-0488. De NVWA dierenarts komt binnen 24 uur voor vertrek bij u langs, controleert de honden en geeft dan een gezondheidsverklaring en een (Traces) certificaat af dat 4 maanden geldig is.
Er kan dan met die honden 4 maanden lang binnen de EU gereisd worden, zolang de rabiësvaccinaties geldig zijn.

Het doel van uw reis dient ten allentijden aantoonbaar worden gemaakt aan de NVWA dierenarts middels bijvoorbeeld een inschrijvingsbewijs van een wedstrijd of show.

puppy's, Het is niet toegestaan om honden jonger dan 3 maanden in te voeren. Omdat puppy's pas vanaf 12 weken gevaccineerd mogen worden en er 21 dagen wachttijd geldt kunnen puppy's pas vanaf een leeftijd van 3 maanden ingevoerd worden mits deze tijdig en aantoonbaar zijn gevaccineerd.

Specifieke regels voor Italië.

Honden dienen in het openbaar en in het OV gemuilkorfd en aangelijnd zijn. Dat deze regel niet streng wordt nageleefd en er niet streng op wordt gecontroleerd, betekent niet dat die niet gelden. Wordt u wel gecontroleerd zorg dan altijd dat u een muilkorf bij u heeft en deze ter plekke bij uw hond om kan doen.

Zwemmen is voor honden op veel plekken streng verboden, hier staan boetes tot €500,00 op. Informeer altijd bij de lokale autoriteiten of campinghouders of het toegestaan is voor de hond om te zwemmen.

Heeft u 2 of meer honden bij u dan dienen deze vervoerd te worden in de kofferruimte in of een bench of achter een hondenrek.

Advies

Ondanks dat het niet verplicht is in Italië om 1 hond op de achterbank of voorstoel te vervoeren, is het toch sterk aan te raden dat als u met uw hond(en) naar Italië reist u altijd een hondengordel, bench of hondenrek gebruikt. Dit vergroot de veiligheid voor u, de inzittenden en uw hond(en) significant.

Let op: regels gelden ook als u op doorreis bent!

Reist u door een ander land onderweg naar Italië?

Bekijk hier de specifieke regels voor de volgende landen:

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »