Blog - Zindelijkheidstraining - Autobench.be

Zindelijkheidstraining

  • Geplaatst op
  • Door Mark

Het zindelijk maken van een pup kost tijd en aandacht. Honden zijn van nature nette dieren en bevuilen daarom hun nest niet graag. Zolang een pup genoeg mogelijkheden krijgt om zijn behoefte buiten zijn nest te doen, zal hij deze niet bevuilen.

Zindelijkheidstraining

Het zindelijk maken van een pup kost tijd en aandacht. Honden zijn van nature nette dieren en bevuilen daarom hun nest niet graag. Zolang een pup genoeg mogelijkheden krijgt om zijn behoefte buiten zijn nest te doen, zal hij deze niet bevuilen.

De basis

De basis voor de zindelijkheid van een pup wordt al in het nest gelegd. De moederhond zal de eerste paar weken het nest schoon houden. Naarmate een pup zelfstandiger wordt, zal het steeds meer de buitenkant van het nest opzoeken om daar zijn behoefte te doen. Bij gebrek aan ruimte in het nest zal dit gedrag minder snel ontwikkelt worden bij een pup. Wanneer een afgelegen hoekje ontbreekt in het nest leert een pup zich aan om het eigen nest te bevuilen. Dit resulteert in een grote achterstand bij het zindelijk worden wanneer een pup het nest verlaat. Het is belangrijk om hier op te letten wanneer u uw hond bij een fokker koopt. Zijn de nestplaatsen groot genoeg en worden deze regelmatig schoongemaakt?

Het is verstandig om de eerste dag dat een pup bij u in huis komt alvast een aantal trainingspads op verschillende plekken in huis neer te leggen waarbij de belangrijkste plek bij de voor- of achterdeur is.

Het is belangrijk dat u een pup goed in de gaten houdt en probeert op te merken wanneer een pup zijn behoefte gaat doen. Een pup doet meestal zijn behoefte als hij heeft geslapen, gespeeld of gegeten. Dit is vaak te zien aan het gedrag van de pup. Snuffelt de pup langdurig rond of draait het rondjes op dezelfde plek dan is er een grote kans dat hij zijn behoefte gaat doen.

Wanneer u denkt dat de pup zijn behoefte gaat doen is het belangrijk om hem mee naar buiten te nemen. U brengt hem dan naar een plek waarvan u later wilt dat hij daar zelf zijn behoefte gaat doen en wacht totdat hij zijn behoefte heeft gedaan. Als u wilt dat uw hond een commando aanleert voor het doen van zijn behoefte kunt u nu het commando geven. U beloont de pup na afloop extra enthousiast. Het is belangrijk dat u in het begin, ook als de pup geen aanstalten maakt om zijn behoefte te doen, vaak met hem naar de plek te gaan waar hij zijn behoefte mag doen. Als u hier dan wacht tot hij zijn behoefte gedaan heeft en hem er uitbundig voor beloond zal hij sneller zindelijk zijn. Het is belangrijk om de hond meerdere plekken aan te leren waar hij zijn behoefte mag doen. Anders kan het een probleem worden wanneer u met uw hond ergens anders bent dan thuis.

Het moment dat u naar buiten gaat met de pup om zijn behoefte te doen is niet bedoeld om te spelen. Wanneer u op deze momenten met de pup gaat spelen kan het ervoor zorgen dat de pup het spelen zo leuk vindt dat hij vergeet om zijn behoefte te doen. Hierdoor zal de pup uiteindelijk zijn behoefte alsnog binnen doen. Wacht tot de pup zijn behoefte heeft gedaan en neem hem vervolgens direct weer mee naar binnen.

Een 8 weken oude pup plast als hij wakker is ongeveer elke twee uur en poept drie tot zes keer per dag. Naarmate de pup ouder wordt, neemt de tijd dat hij zijn ontlasting op kan houden toe. Het belangrijkste is dat u het gedrag van de pup goed in de gaten houdt, maar onderstaand schema kunt u gebruiken als leidraad voor het uitlaten van uw hond.

Leeftijd Puppy plas ophouden minimaal aantal keer naar buiten per 24 uur
8 weken 2 uur 12 keer
12 weken 3-4 uur 6-8 keer
16 weken 4-5 uur 5-6 keer
20 weken 5-6 uur 4-5 keer
6 maanden 6-8 uur 3-4 keer
7 maanden 12 uur 3 keer


Bench als hulpmiddel

Het is aan te raden een bench als ondersteuning van de zindelijkheidstraining te gebruiken. Een bench is goed om te gebruiken voor momenten waarop u niet op de pup kunt letten, bijvoorbeeld als u van huis bent of ’s nachts ligt te slapen. Een bench moet groot genoeg zijn zodat de hond er net in kan staan, rond kan draaien en languit kan liggen. Wanneer de bench te groot is, is het verstandig om de bench te verkleinen door een gedeelte van de bench af te schermen met iets waar de pup zich niet aan kan verwonden. De beperkte ruimte in de bench stimuleert het natuurlijke zindelijkheidsgevoel van de pup. Door de beperkte ruimte zal de pup zijn behoefte langer ophouden om zo niet zijn eigen nest te bevuilen.

Voordat u uw pup in een bench opsluit, moet de bench wel door de pup worden ervaren als een veilige en vertrouwde ligplaats.

Deze hondenbenches zijn ideaal ter ondersteuning van de zindelijkheidstraining van uw pup, deze benches worden als één van de weinigen geleverd inclusief tussenschot. Met dit tussenschot kunt u ideaal de ruimte in de bench aanpassen.

Op www.autobench.be vindt u een overzicht van alle hondenbenches.

’s Nachts

In de eerste nachten is het belangrijk dat u een aantal keer opstaat om bij de pup te gaan kijken. Zeker de eerste nachten kan de pup zijn behoefte niet een volledige nacht ophouden. Hierdoor is het belangrijk dat u ‘ongelukjes’ voorkomt. Het is verstandig om de eerste nachten de pup mee te nemen naar de slaapkamer, hierdoor kunt u beter in de gaten houden wanneer de pup uitgelaten moet worden. Als u de eerste nacht bijvoorbeeld om 3 uur opstaat om de pup de mogelijkheid te geven om zijn behoefte te doen en u merkt dat de pup nog rustig is en geen drang heeft om zijn behoefte te doen, dan kunt u de volgende nacht bijvoorbeeld een half uur later opstaan. Houdt dit vol totdat het niet meer nodig is om de pup ’s nachts zijn behoefte te laten doen.

Wanneer de pup overdag zijn bench opzoekt om te gaan slapen, kunt u hem ’s nachts alleen laten. Het is belangrijk dat u direct vanaf het begin dat de pup in uw huis is de pup laat oefenen met het alleen zijn. Een pup is meestal rond de leeftijd van 12 weken ’s nachts zindelijk.

Woonachtig in een flat

Wanneer u woonachtig bent in een flat dan is het verstandig om de pup eerst 'krantzindelijk' te maken.  Om de pup krantzindelijk te maken legt u op verschillende plaatsen in uw huis trainingspads neer en zet u de pup iedere keer als hij gedrag vertoont dat laat zien dat hij zijn behoefte wil doen even op de trainingspad. De meeste honden zijn op deze manier na een paar dagen krantzindelijk. Wanneer uw pup krantzindelijk is vermindert u langzaam het aantal trainingspads totdat er alleen nog een trainingspad bij de voordeur ligt. Wanneer u de laatste trainingspad ook verwijderd zal de hond elke keer wanneer hij zijn behoefte moet doen naar de voordeur lopen. Het is voor u nu makkelijk om hem  mee naar buiten te nemen.

Ongelukjes en onderdanigheidsplasjes

Wanneer u ziet dat de pup in huis zijn behoefte aan het doen is of op het punt staat om dit te gaan doen, til hem dan onmiddellijk op. Doordat je de pup optilt zal hij automatisch stoppen met plassen. Til de pup vervolgens naar buiten en beloon hem enthousiast wanneer hij zijn behoefte buiten afmaakt.

Wanneer de pup een keer binnen zijn behoefte heeft gedaan, maak de plek dan goed schoon en neutraliseer de geur. Het neutraliseren van de geur is belangrijk om dat dit voorkomt dat de pup de plek blijft gebruiken voor zijn behoefte. Het neutraliseren van de geur kunt u bijvoorbeeld doen met heet water en azijn.

Wanneer de pup in huis zijn behoefte doet geef hem hier dan geen aandacht voor. Straffen voor ongelukjes is absoluut geen goede manier van zindelijkheidstraining en werkt juist averechts. De hond kan bang voor u worden waardoor hij zijn behoefte op stiekeme plekken gaat doen of zijn behoefte niet meer durft te doen in het bijzijn van u. Negeer de ongelukjes en beloon de hond enthousiast wanneer hij het wel goed doet.

Bij begroeting van mensen of andere honden kan uw pup wat urine laten lopen. Dit is een onderdanigheidsplasje en heeft niks met onzindelijkheid te maken. De hond laat hiermee zien dat hij onderdanig is en stelt zich kwetsbaar op. Het beste is om de pup geen aandacht te geven en hem zeker niet te straffen. Wanneer dit bijvoorbeeld gebeurd bij thuiskomst dan kunt u het beste de pup eerst een aantal minuten negeren om hem vervolgens alsnog te begroeten. De meeste honden groeien hier naarmate ze ouder worden overheen.

Wanneer is een pup zindelijk.

Een hond is zindelijk wanneer hij controle krijgt over de kringspieren die zijn blaas en anus afsluiten. De controle wordt langzaam verkregen naarmate het groeiproces langzaam vordert. De meeste pups zijn pas na 7-8 maanden volledig zindelijk. Als u bij de zindelijkheidstraining op moeilijkheden stuit, neem dan contact op met uw dierenarts om te onderzoeken dat er geen lichamelijke problemen zijn. U heeft zelf een belangrijke invloed op het zindelijk worden van uw pup, hoe meer tijd u eraan besteedt des te sneller hij zindelijk zal zijn.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »